Droogvaldag 29 augustus

Na enige twijfel over de weersverwachting kon toch op dinsdag 29 augustus de droogvaldag doorgaan. Om op tijd op de droogvalplek te kunnen komen is het belangrijk om tijdens hoogwater in Den Oever te vertrekken.
Met 4 bemanningsleden en 10 passagiers hebben we om 8 uur in de morgen de trossen losgemaakt en varen daarna richting het vaarwater van de Wierbalg en het Amsteldiep. Helaas wegens weinig wind op de motor. Tijdens de vaartocht is er alle tijd om te genieten van koffie met de befaamde Wieringer Jodenkoeken met uitzicht op de prachtige Waddenzee.
Om tien uur zijn we op de zandplaat aangekomen waar we het anker kunnen uitgooien.
Direct daarna springen een aantal mensen voor een rondje zwemmen in het warme zeewater Voor de bemanning is het een mooie gelegenheid om het onderwaterschip van de aak met een bezem schoon te maken.
Om 12 uur is het water laag genoeg gezakt voor een wandeltocht naar een mosselbank op zoek naar mossels, kokkels en oesters. Het is elke keer weer een bijzondere ervaring om te genieten van de stilte en de weidsheid van de Waddenzee. Bij terugkomst op de aak worden de mossels schoongemaakt en daarna gekookt. Daarna is het onder genot van een drankje genieten van de maaltijd. Verser kun je ze niet krijgen.
Rond vier uur is het water genoeg gestegen om het anker op te halen en terug te gaan naar de haven. Er staat een matige wind uit westelijke richting dus zeilen omhoog. Niets mooier dan onder zeil varen op de Waddenzee. Om zeven uur waren we terug in de haven van Den Oever en afscheidt genomen van enthousiaste passagiers met de boodschap: wij komen volgend jaar weer.

Mobirise