Sail Den Helder

Na de afgelasting van Sail Amsterdam ivm de corona konden we ons eindelijk weer opmaken voor Sail Den Helder.
Onder het genot van een biertje, heerlijke kibbeling, gebakken door ’t Oeverse visbakteam en met muzikale omlijsting van de N’oeverse Beatband, die leuke muziek ten gehore bracht, werd ‘t evenement afgetrapt met de Presail in Den Oever . Vele schepen hadden zich verzameld voor de reis naar Den Helder om deel te nemen aan de Sail In op de donderdag.
’s Morgens vertrok een aardige vloot, hier en daar met wat extra passagiers richting de rede van Texel, waar de grote Tallships voor anker zouden liggen. Er stond een pittige bries, dus gingen de zeilen omhoog en zo sneed de aak door ’t water richting De Bollen, een ondiepte voor Texel.
Het aantal schepen dat voor de rede van Texel lag was miniem. Veel schepen lagen al binnen in Den Helder.
’s Middag was t weer beter en gingen de schepen allemaal weer naar buiten om de parade te laten afnemen. Machtig gezicht, die enorme schepen te zien manoeuvreren met behulp van twee sleepboten, de mannen en vrouwen die op 65m hoogte op de ra’s in de houding stonden en enorme landsvlaggen in de wind wapperden, toen de schepen weer binnen kwamen.
’s Avonds moesten we verhalen naar onze slaapplek en bleek dat we naast de “Delfshaven” kwamen te liggen, We werden direct uitgenodigd voor koffie. Dit schip was een voormalige boeienlegger en was nu in het bezit van zeekadetten. Zij nodigden ons uit voor een rondleiding op en in het schip.
was superleuk en interessant.
’s Avonds op Willemsoord was er live muziek en een prachtige lasershow sloot de nacht af. De poort naar het Marine terrein stond gelukkig open, zodat iedereen zijn kooi weer kon opzoeken.

Vrijdag begonnen de rondvaarten om 10.30 uur. We moesten +verhalen naar de pontons van de politie en haventoezicht. Deze laatsten hadden weinig met ons op. Ze wilden hun tweede schip niet verplaatsen om het ons gemakkelijker te laten aanmeren. Heel flauw.
Ook hadden we problemen met een poort, die zwaar vergrendeld was. Afijn de eerste passagiers stapten om 12.30 uur bij ons aan boord voor een prachtige rondvaart door de haven en langs de Tallships. Bij de Indonesiërs hing een heerlijke geur van Indonesische gerechten, waarvan het water je in de mond liep. ’t Weer was mooi, de helikopters en straaljagers vlogen af en aan tijdens demonstraties van de Mariniers, ook de KNRM liet nog even zien hoe snel ze je uit het water vissen als schipbreuk leidt. Een geruststellend gevoel. De weersberichten en met name de windvoorspelling beloofd niet veel goeds, windkracht 6 bft, geen weer om met passagiers te varen. ’t Feit dat voor ons Sail Den Helder wel eens snel afgelopen kon zijn, hing als een zwaard van Damocles boven ons.
Het bleef echter een voorspelling en nog geen waarschuwing.
Op Willemsoord was ’t flink druk met wederom leuke muziek en de afsluitende lasershow
De zaterdag begon met slecht weer, regen en wat wind, maar gelukkig knapte later wat meer op. De inmiddels gebruikelijke moeilijkheden van de vorige dag qua gesloten poort en ’t voor de poten liggen van de Marine Havendienst, waren ook op zaterdag niet veranderd. Gelukkig konden we nu wel veel eerder met de rondvaarten starten. We kregen weer erg leuke mensen mee aan boord en zij werden getrakteerd op verhalen over de geschiedenis van het schip en de visserij in het algemeen.
En zo voeren we een tochtje of zes langs schepen en demo’s.
Helaas werden de scheepvaartberichten van het KNMI er niet beter op. De schipper van de WR173 besloot, in samenspraak met bemanning en bestuursleden, om ’s middags terug te varen naar Den Oever en dat bleek een goede beslissing, want om 18.00 uur werd er een waarschuwing uitgegeven met windkracht 6-7 bft. Onverantwoord om dan met passagiers het Marsdiep op te gaan.
Om 16.45 uur voeren we richting Den Oever en konden we terugkijken op een mooie en gezellige Sail Den Helder 2023. 

HTML Code Creator