De restauratie van de WR 173

We spreken 2006. Het plan om de Aak grondig aan te pakken is voortgekomen uit het feit dat het toen al weer 25 jaar geleden was, dat er een laatste grote revisie was geweest. Ook werden er tijdens het normale onderhoud steeds meer slechte plekken in de “huid” ontdekt.

Een zeer enthousiaste en actieve ploeg mensen was bereid de handen uit de mouwen te steken en durfden het aan om aan dit grote onderhoudsproject te beginnen.
Vandaar dat er in het voorjaar van 2006 begonnen werd om de boeisels, berghout, bovenste 3 gangen en een aantal spanten te vervangen.
Ook werden diverse andere slechte delen vervangen en ook de mast, giek en kluiverboom werden aangepakt.

Het vervangen van boeisels, berghout, gangen en spanten werd gedaan door 2 scheepstimmerlieden uit Friesland, die gespecialiseerd zijn in de restauratie van oude schepen. Zij hebben o.a. ook de TX 33 onder handen gehad.
De restauratiewerkzaamheden vonden plaats in de loods van Van Zoonen aan de Haukeshaven.

Tijdens het vervangen van de boeisels, berghout, 3 gangen en spanten zijn er diverse de leden van de AAK, die hand - en spandiensten verleenden. Hierbij moet u denken aan het demonteren, spijkervrij maken, voorbereiden spanten, opruimen, spullen halen en brengen, etc. Dit om de restaurateurs zoveel mogelijk met de kerntaken bezig te laten zijn. Door deze zelfwerkzaamheid kon er een bedrag van € 9.000,- worden “bespaard” .
 
Free AI Website Maker