Van horen zeggen 2021

Nieuws, roddels en loabekakkerij

Groot onderhoud in Workum

De WR173 ligt in de schuur bij Ivor van Klink in Workum voor een pittig stuk onderhoud.
In het historische gedeelte van de n’Oeverse haven ontbreekt al een tijdje de WR173.
Op moment van schrijven ligt de WR173 al sinds eind december 2020 in Workum, waar hard gewerkt wordt door een groep vrijwilligers, om de aak weer in tiptop staat te brengen.
De aak zal geheel opnieuw in de olie gezet worden, dit om een nog betere bescherming van het hout te garanderen. De olie trek dieper in het hout. Consequentie is wel dat alle oude lak tot op het hout moet worden verwijderd. Gewapend met verfbranders,-strippers en
-krabbers is men aan de slag gegaan en inmiddels is de aak op een paar krabbels na, zo goed als kaal.

De WR173 zal ook een nieuwe schroefas krijgen. De oude as vertoont wat inslijping en is iets getorst, wat nogal extra trilling veroorzaakte. Inmiddels is er een nieuwe as, conus en flensmoer gedraaid en ook de schroef zelf ziet er weer als nieuw uit.
Ook zal er het nodige verrotte hout worden vervangen door nieuw. Vooral aan de kont zal er flink gerestaureerd worden. Dat geldt ook voor het achterdek overigens. Bij de mast en het berghout(stootrand) zullen de rotte plekken worden opgeknapt.

Helaas zijn de vrijwilligers, die er inmiddels al ruim 200 vrijwilligersuren in hebben gestoken, voorlopig uitgewerkt door de verscherpte corona-maatregelen.

Built with Mobirise css web template